~Melangsingkan badan~
Melangsingkan badan,cara paling mudah dan murah ialah:
1-Dua biji lobak merah dipotong
2-Sebiji mentimun segar,
3-Sebiji limau nipis,
Kemudian ketiga-tiga bahan ini dikisar dan diperah airnya untuk diminum.Amalkan dua kali sehari setiap pagi dan malam.
Jarang kita jadikan lobak merah sebagai ulam harian kerana ia biasanya dicampur dalam salad. Lobak merah kaya vitamin A dan mineral seperti kalium, magnesium, fosforus dan sulfur.
Ia baik untuk mengatasi masalah rabun malam akibat kekurangan vitamin A dan kandungan serat tinggi dapat memperbaiki gangguan saluran usus.
Baik untuk penglihatan
Ia mengandungi vitamin A dan beta-karotin yang dapat membantu penglihatan menjadikan mata anda lebih bermaya terutamanya di waktu malam. Di samping itu, ia juga dapat mengubati pelbagai penyakit mata.
Mengubati pelbagai penyakit
Menurut kajian, lobak dapat mengurangkan risiko terhadap penyakit kanser, sakit jantung dan tekanan darah. Lobak terutama jusnya mempunyai khasiat yang tinggi dan berkesan mengubati penyakit gastrik, sakit perut, cirit-birit dan baik untuk penghadaman.
Penyakit perempuan
Golongan wanita digalakkan memakan lobak kerana kandungan beta-karotin dan vitamin A dapat menseimbangkan peredaran darah dan mengurangkan bau tidak menyenangkan ketika haid. Selain itu, lobak juga membantu pertumbuhan tulang rapuh, osteoporosis di kalangan orang tua dan mereka yang mengandung.
Kecantikan kulit dan payu dara
Kini, kebanyakan saintis menggunakan lobak dalam penggunaan kecantikan kosmetik. Ini termasuk krim payu dara yang berupaya merangsang hormon payu daranya dan peredaran susu di kalangan wanita. Disamping itu, lobak digunakan sebagai herba kecantikan yang dapat mengubati penyakit kulit kering, berjerawat, sensitif dan mengurangkan kedutan pada muka.
Rawatan muka
Anda juga boleh menggunakan lobak untuk rawatan muka. Gunakan 'mask' lobak untuk beberapa minit ketika berehat atau sebelum tidur supaya anda nampak lebih ceria. Kini, penggunaan lobak semakin meluas dan digunakan dalam pelbagai cara. Anda boleh makan secara mentah atau dimasak bersama ramuan lain. Akan tetapi berdasarkan kajian, lobak tidak boleh dimakan secara berlebihan kerana ia boleh menyebabkan kulit anda bertukar kuning
0 comments:
Post a Comment